Valg af dyrlæge

Det er vigtigt at man kender eller kender til sin dyrlæge, spørg andre om deres oplevelser med de forskellige dyrlæger, inden du selv vælger din dyrlæge. Det er også vigtigt at man er en smule skeptisk over de diagnoser de sætter. Tænk at deres diagnose er din bekymring og dine penge.

Jeg vil her fortælle om et sådan tilfælde, jeg som opdrætter blev involveret i vinteren 2014 og til foråret 2015, da jeg blev kontaktet af en fortvivlet hvalpekøber der havde købt en hvalp (Freja)hos os 2 år tidligere.

Frejas ejer havde været ved dyrlæge, da hunden haltede på det ene forben og ville sikre sig at der ikke var noget alvorlig galt med sin kun toårig hund, som man jo bør gøre når man er i tvivl om hundens helbred

Efter flere besøg og undersøgelser indeholdt røntgenbilleder hos dyrlægen af hundens forben, konstaterede den pågældende dyrlæge at Freja havde Albuedysplasi og anbefalede en kikkertundersøgelse med operation til i alt 12.000-14.000 kr. Og det var her jeg tvivlede på lægen ekspertise. Man konstaterer ikke dysplasi ved en kikkertundersøgelse, men ved røntgenbilleder taget i benets absolutte yderstilling

Dyrlægen ville dog ikke trods prisen på ca. 13.000kr. garantere for at Freja ville komme helt ”på toppen” efter operationen, men man mente det ville give hende en bedring, og da jeg blev kontaktet af Frejas ejer blev vi enig om at bede dyrlægen om yderlige oplysninger mht. undersøgelsens resultater. Dette havde dyrlægen meget svært ved at acceptere og gøre rede for.

Derfor bad vi dyrlægen om at indsende røntgenbillederne til vurdering ved DJR`s vurderingsekspert som har været anvendt til disse vurderinger i årtier og som årligt foretager flere hundrede vurderinger.

Dette mente dyrlægen dog ikke manden var kompetent til, og noget modvilligt men langt om længe og efter megen ophidselse fra Frejas ejer indsendte dyrlægen mod betaling de efterspurgte billeder til DJR, som jo er der Freja er stambogført.

Efter ca. 2 uger modtog Frejas ejer dokumentation for Frejas helbredstilstand og bedømmelsen lød : Albuerne er uden erkendelige anomalier – Diagnosen: Artrosefri albuer. Altså ingen Albuedysplasi

I dag 3 mdr. efter har Freja det godt og er helt på toppen, hun halter ikke længere men suser som hun altid har gjort. Det hele forsvandt af sig selv. Heldigvis stillede vi spørgsmålstegn ved dyrlægens diagnose, og der blev foretaget en ”second apinion” ellers kunne der være blevet gjort megen skade på en ellers så sund og rask hund.

Derfor er det meget vigtigt at man som hunde ejer, stoppe op og bruger sin sunde fornuft, evt. snakker med andre om dyrlægens diagnose inden man drager til handling

TEKST