Hvalpe

Efter den nye 8 uger gamle hvalp er kommet hjem, har den behov for fred og ro til at vende sig til de nye omgivelser, samt at lære medlemmerne af den nye ”flok” at kende. Ingen lange gåture, men mange små ture i haven med snor på. Brug derfor de første uger til , at hvalpen lærer sit navn at kende og reagerer på dette og evt. kommer til sin glade ejer. Her er det Laika i en ung alder

Kontakt og kærlighed er meget vigtigt, samt at hvalpen får et bestemt stykke legetøj, som den tilknytter sig til. Dette legetøj anvendes i en hver form for øvelser (træning) Hjemkald er og bliver det vigtigste af alt. Er der ikke styr på det, er det meget vanskeligt at træne videre, da træning oftest foregår med andre hunde og uden snor. Her sover Belle trygt i sin kasse. Kassen kan lukkes om natten og stå ved siden af sengen, de første par uger.

Hvalpe opdrættet af os, kan hjemkald ved udlevering. Men ellers startes træning på dette i en smal gang og med legetøjet og masser af lækre godbidder. Vigtigt er det, at man er fokuseret med det man laver og kun kalder på hvalpen i de situationer, hvor man er sikker på, at der er kontakt til hvalpe og den kommer ved kald. Træn kun,  når der er ro og kun så længe, at hvalpen er fokuseret. Dette er vores første hvalpekuld, hvor Belle er i blandt.

Det næste er ”sitte” En godbid føres hen over hvalpens hoved og bagud, til hvalpens bagdel rammer jorden.  I samme øjeblik skal godbidden gives, men roligt, således at hvalpens bagdel forbliver i jorden. Ros samtidigt, men dette også meget roligt. Rejser hvalpen sig ved aflevering af godbid eller ros, er missionen mislykket !!! Hvalpen skal blive siddende. Det kan være en fordel at have mere end en godbid i hånden, eller holde lidt på den godbid man har inden aflevering

Det er en god ide at holde godbidden mellem tommel og pegefinger, samtidig med at de øvrige fingre samles, og man viser hunden sin håndflade ved kommando og aflevering af godbid. Ved at gøre dette, starter man med at lære hvalpen håndtegn, som vil blive en meget stor hjælp senere, når der skal trænes på afstand. Her er Thor lige kommet på indkald og billedet er taget få sekunder før bagdelen sættes i sneen, ved kommandoen “sit”

Jeg selv bruger altid håndtegn,  da alle hvalpe jo har en total naturlig og medfødt evne til at læse kropssprog, så hvorfor ikke bare udnytte denne evne. Af håndtegn bruger jeg altid – “sit”, håndflade – “dæk”, sænker håndfladen langsomt – “kom”, åbne arme og sænkede i hundehøjde, for at tage venligt imod hvalpe.

Jeg bruger altid fløjte ACME 210½ da denne fløjte er til at skaffe og altid lyder ens. Når vores hvalpe afleveres , adlyder de alle fløjten, hvilket gør det meget nemmere for de nye hvalpeejere at hjemkalde hvalpen. Jeg bruger to korte, kontante fløjt til ”hjemkald” – et længere varig til ”sit” – og et laaangt varigt, som daler i styrke til ”dæk” altid kombineret med håndtegn. Her trænes et hvalpeholdet får første gang.

Vil man have en rolig hund, skal man også håndtere hvalpen meget roligt.  ingen vilde lege, men i stedet en kontrolleret og behersket leg, gerne med lidt træning for øje. Vil man derimod gerne have en meget livlig hund med vildskab og lidt ustyrlighed, skal blot lege vildt med pinde og trækkelege. Trækkelege i klude mm. er for hvalpen ikke for sjov, da det er en af måderne, hvor hvalpen finder sin plads i hierkiet. Husk en hvalp/hund har altid den laveste rang, såfremt der kun er en hund i flokken

En hvalp skal ikke selv tage beslutninger, men derimod få ordre til alt. Du bestemmer,  hvor den skal ligge, du bestemmer,  hvor den skal sove, du bestemmer hvilke ting, den have, du bestemmer, hvornår den skal spise og det er altid efter resten af flokken. Tag til tider madskålen fra hvalpen under spisning. Lad som om du spiser resten ”smask godt igennem” og fjern så madskålen for denne gang. Her har du virkelig vist hvalpen, at du er ”alfahannen” , og at det er dig, der har magten, hvorfor gør det svære end det reelt er ?

 

At få hvalpen til at gå pænt, er ikke noget problem. Der er bare lige et par ting, man skal vide, og så skal man lige have styr på et par af de forrige øvelser. Det er her kontakt og fokus er vigtigt og så skal man vide, at der aldrig på noget tidspunkt må være stram line mellem fører og hvalp i mere end 1-2 sekunder af gangen. Derfor er det vigtig, at hvalpens hoved bliver holdt i den korrekte position ved at give mange små korte ”stød” i linen, som føles irriterende for hvalpen, og så snart hvalpe går korrekt, stoppes disse stød i linen. Her ses alle hvalpene liggende inden 1. træningstime er fuldendt